Kezdőlap » könyvajánló » Vajon ilyen egy női mell? – Könyvajánló

Vajon ilyen egy női mell? – Könyvajánló

Kőrösi Zoltán Milyen egy női mell? Hazánk szíve című könyvének központi témája a test és a szerelem szembeállíthatósága. A kötet hátulján található idézet azonnal az olvasónak szegezi a kérdést: „Az lenne jó, ha nem kellene test a szerelemhez?” Kérdés az olvasóhoz, kérdés talán az írótól önmagához. Mindenki saját szájíze szerint döntheti el.
A kritikák egyetértettek abban, hogy Kőrösi egyik legfrissebb műve egy generációkon átívelő, szerelmekkel átszőtt családi történet. Családregény – helyesebben: több család regénye. Pontosabban: egymást keresztező sorsok regényes útvesztője. Azonban történetből hiányzik a történelem, a mentalitástörténeti változások sorozataként felfogott történelem.

Az író finom stílusa, gördülékeny, művészi leírásai még a szárazabbnak tűnő részeket is könnyen olvashatóvá teszi, hitelesnek tűnő korrajzot mutatva fel már az első pár oldalon. Kőrösi családregénye két nagyban eltérő történetű család életét mutatja be generációk hosszú során át. A Galíciából Magyarországba vándorló Orlik és a Morva-vidékről betelepülő Flaschner család története a különbözőségek ellenére klasszikus magyar családtörténetet vázol fel: szerelmek és csalódások, sikerek és kudarcok hosszú sora vezeti el az olvasót a XIX. század közepétől napjainkig. A regény fő alakjai egytől egyig nők: anyák, leányok, férfi testbe született nő, női testbe ragadt férfi. A látszólagos különbözőségek ellenére egy közös mindegyikükben van, mégpedig szerelmük, illetve szerelmük elvesztése vagy bennük való csalódásuk.

A felsorakozatott nőalakok problémái hűen tükrözik a valóságos nők gondjait: nagylángon égő szerelmeket követő csalódások, rossz kapcsolatokba való menekülés, önfeláldozás, az időtől és az öregedéstől való félelem. A cím által sugalltak ellenére a regényben testi szerelemről alig olvasni, ha néha utal is rá, finoman, sejtően, rengeteg hasonlattal körülvéve írja le a testiséget. Magáról a címről is csak egyetlen egyszer tesz említést a szerző még a könyv elején, magyarázatot azonban ekkor sem kapunk a feltett kérdésre.
A látszólag különálló fejezeteket és történeteket a regényben gyakran megismétlődő kulcsmondatok, a fejezetek végén és fejezetek elején lévő hasonló mondatok és az odesszai kereskedő karperece köti össze. Bár önállóan is kerek egészet adnak a különálló egységek, végigolvasva a regényt összeáll az ember fejében az egész történet, amelynek keretet a regény kezdő és záró azonos tizenegy sora ad. Önálló, független szereplőket ismerünk meg, akik első pillantásra teljesen más életet élnek, azonban férfiakkal való kapcsolatukat hasonló módon élik meg. A jellegzetes férfi és női karakterek egymásra találása is megegyezik elődeik választásával, folytatva ezzel is regényben végig megjelenő ciklikusságot. A különböző szereplők közötti kapcsolat nem mindig nyilvánvaló, a családi viszonyok lazasága a mai generációk közötti kötelékek szétesését is nagyon jól mintázza. A szülő-gyermek viszonyt az anya-lánya vonalon továbbadott karperec jeleníti meg, ennél szorosabb összeköttetés a saját problémáikba és belső világukba zárkózott nők között alig valósul meg.
Az önmagát kétely nélkül és boldogan feláldozó nő története számos ponton ellenérzéseket válthat ki az olvasóban az életével egyedül megbirkózni képtelen, társfüggő női alak miatt. Annak ellenére, hogy a regény főszereplői nők, az ő életük kerül középpontba, végig egy férfiak által irányított világ és nők tárultak a szemünk elé. Ez talán csak a mai, nemek közötti egyenlőséget hangsúlyba helyező szemlélet miatt furcsa, ugyanakkor a sok szerelmi küszködéssel teli élettörténet a kérdést, vajon tényleg megéri-e ennyit áldozni a szerelemért? Megéri-e, ha – mint ahogy a regényben látjuk- úgyis valamilyen módon kudarccal, bánattal zárul? Főhősei a csalódások után sem feladva, kiábrándulás nélkül folytatták életük, bízva és keresve egy jobb jövőt.
Elgondolkodtató, mély érzelmeket kiváltó könyv, amely mély nyomot hagy az olvasóban, felbuzdítva arra, hogy további lelki táplálékot keresve kutasson hasonlóan mély tartalmú könyvek után. Ha más nem, Kőrösi többi művét mindenképpen vonzóvá teszi az eddig őt nem ismerők számára is.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*