Kezdőlap » könyvajánló » Trisztán és Izolda

Trisztán és Izolda

A lovagi költészet leggazdagabb forrása a kelta mondakincs volt. A keltákat a brit szigetek őslakóit az angol-szász hódítók szorították ki ősi földjükről. A mondák többsége Arthur király és a kerek asztal lovagjai körül kristályosodott ki. A középkor egyik leghíresebb lovagregénye a Trisztán és Izolda is kelta mondára vezethető vissza.

Corwalban Márk király uralkodott, unokaöccse Trisztán párbajban megöli az ír óriást Morholtot, de a mérgezett lándzsától maga is halálos sebet kap. Csak abban az országban gyógyíthatják meg ahol a mérget a lándzsára kenték. A beteg Trisztán magányosan hajóra száll és eljut az ír partokra ahol a királylány Aranyhajú Izolda meg is gyógyítja. Bár kiderül, hogy ő volt Morholt gyilkosa a király megkegyelmez neki.
Hazatérése után Márk király követségbe küldi, hogy kérje meg számára feleségül a szép Aranyhajú Izoldát. Trisztán legyőzi a sárkényt és elhozza a királylányt, de a hajón tévedésből isznak az örök szerelem italából s ezzel megpecsételődik sorsuk. Titkuk kiderül és Trisztánnak menekülnie kell. Feleségül veszi Fehérkezű Izoldát, de első és egyetlen szerelméhez hű marad. Később ismét halálosan megsebesül és Izoldáért üzen, de felesége féltékenységből félrevezeti Trisztánt, aminek következtében meghal, Izolda pedig követi őt a halálba.

A regényben az örök, a legyőzhetetlen szerelem játssza a főszerepet. Trisztán és Izolda szerelme mellett eltörpül a világ összes gondja, semmivé foszlanak a vallási és társadalmi kötöttségek: Izolda félrevezeti királyi férjét, Trisztán megtagadja a hűbérúr iránti lovagi kötelességét. Az egyéni boldogságért vívott küzdelem sorozat széttépi a feudális szokás és jogrend hálóját. A főhősök végzetes szerelmét azonban csak mentegetni tudja a regény törvényesíteni nem. Ezért szükségszerű a halálos kifejlet befejeződés. Márk király csak a halálban engedheti át Izoldát Trisztánnak, megtiltja, hogy a sírokból kitörő összeölelkező virágokat levágják.

Alternatív címek:

  • sylvia day megigézve pdf

  • sylvia day megigézve pdf letöltés

  • sylvia day megigézve pdf letöltés ingyen

  • megigézve pdf

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*