Kezdőlap » könyvajánló » Sophie Hannah – Holtpont

Sophie Hannah – Holtpont

Sophie Hannah, kortárs angol író- és költőnő, családjával Cambridge-ben él. Írt verseket, egy gyerekkönyvet és több pszichothrillert is. Ez utóbbi műfajban alkotott regényeiről a legismertebb Magyarországon. Olyan kényes kérdéseket boncolgat könyveiben, mint a kínzás, kegyetlen bánásmód, vagy a lelki terror.

Holtpont című könyve középpontjában egy majdnem „tipikus” családirtás áll. Tipikus abból a szempontból, hogy pontosan megfelel mind az elkövetés módja, mind az elkövetés feltételezett körülményei a sztereotípiáknak: felső középosztálybeli, jó jövedelemmel rendelkező, általános társadalmi megbecsülésnek örvendő szülő egyszer csak összeomlik, és végez a gyermekével, majd saját magával is. Egy dologban azonban mégis csak rendkívüli ez az eset, nevezetesen, hogy az általánostól eltérően itt nem a családfő, hanem az anyuka követte el ezt a szörnyű tettet.

A rendőrség rendszeresen foglalkoztatott szociológusa, Keith Harbard állítja: ide vezet az újkori női egyenjogúság intézménye, nem kell tehát meglepődni, ha a jövőben elszaporodnak az ilyen és ehhez hasonló esetek, melyek tettese nő lesz. Állítását az eddig végzett kutatásai mellett alátámasztja magának az elkövetőnek, Geraldine Brethericknek a vallomása, melyet az eset után megtalált naplójából ismerhetünk meg.

Azonban az ellentmondás azonnal szembetűnő mindenki számára, aki ismerte Geraldine-t. A nő egy kiegyensúlyozott, boldog anyuka volt, aki imádta a kislányát és a férjét. Szerette az életét, odaadó a háziasszony és anyuka volt, sosem vágyott a valóságnál másra vagy többre. A naplóból azonban egy teljes más ember rajzolódik ki. Egy olyan nő, aki gyűlöli az életét, és bármit megtenne, hogy minél hamarabb kitörhessen belőle. Egy olyan nőé, akit idegesít a saját kislánya, aki szenved attól, hogy nem tud olyan anya és feleség lenni, mint amit a környezete elvárna tőle, és aki végső elkeseredésében erre a borzalmas döntésre jut. Létezik, hogy valaki kifele annyira jól tudjon egy teljes életet és személyiséget hazudni, hogy azt a hozzá legközelebb állók is maradéktalanul elhiszik? Esetleg lehetséges, hogy a naplót mégsem Geraldine írta, és valójában teljesen más áll a dolog hátterében, mint amire elsőre következtetnie lehetne?

Sally Thorning eltökélte, hogy megfejti a rejtélyt, és rájön az igazságra. Indítékai koránt sem teljesen önzetlenek: nem sokkal az eset előtt ugyanis egy hazudott üzleti út során viszonya volt egy bizonyos Mark Bretherick nevű férfivel, akit a szállodában ismert meg. Az ő általa ismert Mark Bretherick azonban messze nem azonos a híradásokban bemutatott Mark Bretherick-kel, annak ellenére, hogy a kinézetén kívül minden más adat egybecseng. Ahogy Sally egyre mélyebbre ássa magát a titokban, úgy kerül ő maga is egyre nagyobb veszélybe, mely során az is egyértelművé válik, hogy talán nem teljesen véletlen, hogy azon az ominózus éjszakán az állítólagos Mark Bretherick éppen őt választotta. Sally Thorning ugyanis meghökkentően hasonlít Geraldine-re…

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*