Kezdőlap » könyvajánló » Robert W. Chambers: A Sárga Király

Robert W. Chambers: A Sárga Király

Viszonylag kevesen ismerik Robert W. Chambers amerikai írót, akinek talán leghíresebb novelláskötete e mű. A kötetben főleg fikciós történetekkel ismerkedhetünk meg, amelyek a maga módjukon, és főleg 1895-ben, mikor a kötet eredetileg megjelent horror kategóriájába sorolhatóak. Na persze nem a mai szinte szadista és véres horrorfilmekből induljunk ki, hiszen ennek is van egy fejlődéstörténete, hiszen az ember mindig borzongatóbbat, véresebbet akar.

A könyvben lévő történetek XXI. századi szemmel olvasva ezért is gyermektörténeteknek tűnhetnek, azonban fontos alapjai a modern kori horror-fantasy műfajnak. Az alapfelállás általában változatlan, van egy férfi, aki találkozik egy nővel (aki általában szellem) és ez valamilyen módon a végzetét jelenti az úriembernek. A történetek helyszínei is borzongatóak, néha egy kietlen erdő, egy misztikus mocsár, vagy egy olyan tisztás, ahol furcsa, ismeretlen csúszó-mászók élnek. Azonban a kornak megfelelően nagyon “elegánsak” a történetek, a párbeszédek, a jelmezek, és maga a miliő is.

Sokaknak ismerős lehet a cím, mégpedig a nyáron óriásit robbanó “A törvény nevében” című HBO sorozatban lévő utalás miatt. A sorozatnak és a novelláskötetnek vannak közös pontjaik, Carcosa, vagy akár a Sárga király, de sajnos ennek a könyvnek a segítségével sem jutunk közelebb a misztikus HBO-s történethez akár mennyire is szeretnénk.

Chambers kötetét akár a nyelvezete miatt is érdemes kétszer elolvasni, néhol groteszk, néhol bájosan horrorisztikus történetet olvashatunk, amelynek középpontjában – még ha rejtetten is – az emberi gyarlóság, az önzés állnak.

Alternatív címek:

  • horror könyvek ingyen

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*