Kezdőlap » könyvajánló » Robert A. heinlein: Csillagközi invázió

Robert A. heinlein: Csillagközi invázió

A regényt joggal szokás a katonai sci-fi megteremtőjének tartani. Több, azóta gyakran használatos dolog ugyanis itt fordult elő, vagy fogalmazódott meg nagyobb pontossággal. A regény egy egészen egyedi elképzelést is ad a Föld jövő-társadalmáról, ahol nem evidens a szavazati jog, hanem szolgálattal kell elnyerni azt.

Heinlein műve gyakran több, mint egy háborús regény, még ha a jövő távoli csillagrendszereiben játszódik is, hiszen sajátos filozófiája vissza-visszatérő elem, és a főhős, Rico közlegény (később tiszt) monológjain és elbeszélésén keresztül ismerhetjük meg az eseményeket. Épp ebből kifolyólag, a főszálat meg-megszakítva nyerhetünk betekintést a jövő iskolapadjaiba, ahol az erkölcs és filozófia órán, melyet csak teljes jogú állampolgárok tarthatnak meg, olyan ügyek is megvitatásra (ezáltal megtanításra) kerülnek, mint a szóban forgó, teljes állampolgárság kérdése, vagy a helyes viselkedésre való nevelés.

A regénybeli világ nem nélkülözi ugyanis a testi fenyítést sem a civil, sem a katonai életben, ugyanakkor a társadalom nagyobbrészt mentes az erőszaktól. Ritka a gyilkosság, a bűnözés. Ezzel a már-már idillikus jövőképpel áll szemben az a váratlan támadás, melyet a Klendathu bolygó xenomorf lakói intéznek a humánok ellen. Az emberiség már több, földön kívüli teleppel is rendelkezik, vannak csapatszállító csillaghajóik, fegyvereik, és kiképzett, bevethető egységeik, ám nincsenek felkészülve a látszólag logikátlan támadásra, melyet az idegen faj elkövet. Szólni kell arról is, hogy a regény filozófiai összképébe olyan fogalmak megvitatása is belekerült, mint hogy mi is pontosan a háború, vagy mi a béke.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*