Kezdőlap » könyvajánló » Raffy Ádám: Heródes

Raffy Ádám: Heródes

Raffy Ádám ( 1898-1961) erdélyi magyar író, aki a maradandót alkotott az orvostörténet és a szépirodalom terén is.

A ” Heródes” című regénye 1939-ben jelent meg. Szereplője a Bibliából mindenki által ismert Nagy Heródes, aki 41 évig volt Júdea királya. i.e. 37- 4-ig. Az ő élete, küzdelme, küzdelmei, háborúi, a saját sorsát rontó döntései járják át a könyv minden lapját. A mű nem csak egy egyszerű történelmi regény. Annál sokkal több, jobban megformált, szépen megírt dráma is, hiszen dráma volt Heródes élete maga is. A könyv hitelesen megrajzolt korkép, benne egy olyan ember személyes sorsa és tragédiája, aki mindent feláldozott a hatalomért, a dicsőségért, ezekért a gyarló földi dolgokért.

A másik oldalon viszont az emelkedett emberi érzések törnek elő, a hazájáért való aggódás, az önfeláldozás, a hit és a hagyományok védelme, vagy éppen elvetése.
Kettősség lakozik benne, hiszen mindez folyamatosan emészti őt, aminek tanúja az olvasói is. Mesterien leírt belső vívódások, gyötrelmes döntések, elítélendő cselekedetek vonulnak végig a regényen, melyek minden előnye és hátránya Heródesre száll. Úgy láthatjuk, mint ahogyan kevésszer mutatták meg nekünk. A vívódó, emberi hőst, a zsarnok gyilkost, hiszen neki tulajdonítják a betlehemi gyermekgyilkosságokat, de a mindent felülíró hatalomvágy elvezeti odáig, hogy feleségét és fiait is kivégezteti.

Róma tette a zsidók királyává, soha nem feledte, de törekedett Róma uralmának gyengítésére, saját jogkörének szélesítésére. Nem lett igazán római, de zsidó sem maradt. Ezért nehéz megítélni az ő szerepét a történelemben. Szerette népét, de a birodalom elleni lázadásokat leverte. Újjáépítette a jeruzsálemi Nagytemplomot, egész uralkodása alatt építkezett a tengertől a fővárosig. Középületek tömegét emeltette, de újjászervezte a hódításai miatt hatalmasra nőtt területű ország adminisztrációját. Rengeteget tett országáért, népéért, de óriási károkat is okozott nekik lélekben, vallásban.

Ezt az eldönthetetlen polémiát mutatja be az író a regényben. Jó király volt, vagy zsarnok, jó ember, vagy gyilkos, alapító, vagy csak rombolt. Ez a kérdés már kétezer éve megválaszolatlan. Aki elolvassa ezt a csodálatos, emberi regényt, egy nagy ember életéről, talán szubjektív véleménye lehet a történelem eme fejezetéről, de az igazságot talán soha sem fogjuk megismerni.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*