Kezdőlap » könyvajánló » Pallós Lajos- Torbágyi Melinda-Tóth Csaba : A magyar pénz története

Pallós Lajos- Torbágyi Melinda-Tóth Csaba : A magyar pénz története

A magyar pénz ezeréves történetébe bevezető kötet sok száz színes fényképpel, közérthető fő-és apró érdekességekben gazdag mellékszövegekkel szinte a teljes magyar történelmet felöleli – csak éppen egy speciális nézőpontból, a pénzverés, pénztervezés, pénzhasználat szemszögéből vizsgálva azt.
A könyvnek nem véletlenül rendeztek szakmai bemutatót a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol az egyik szerző, Tóth Csaba régész, numizmatikus is arról beszélt, hogy „a pénz olyan fonal, amely a lehető legjobban illusztrálja a magyar történelmet”.

Az album kronologikus rendben, logikusan halad végig a történelmen Szent István pénzügyi reformjától kezdve egészen máig. Megtudhatjuk, hogy bár pénzhasználatunkban mindig volt valami előkép – hol bajor, hol firenzei, hol francia stb. -, a külföldi minták alapján azonban mindig törekedtek az egyedi fizetőeszközük megalkotására a magyar uralkodók, illetve az általuk megbízott pénzverők.
A kötet egyik nagy erénye, hogy a pénzre nemcsak mint a kereskedelem vagy a nemzetgazdaság elengedhetetlen eszközére tekint, hanem egyben a hétköznapi forgalomban alkalmazott képzőművészeti alkotásként is kezeli a mindenkori fizetőeszközünket.
Sok tévhitet is tisztáz a három szerző: leszögezik, hogy az „aranytallér” vagy a Mátyás király arcképével díszített pénz valójában nem létezett. Ugyanakkor a pénz értéke felől is szemlélteti a fontos történelmi fordulópontokat. Megtudjuk, milyen pénzügyi nehézségekkel kellett szembenézni a hódoltság idején, mibe került Mátyásnak a híres fekete sereg ellátása, vagy milyen változásokat hoztak a forradalmaink, szabadságharcaink a pénz tekintetében. A könyv végére érve megfogalmazódik az olvasóban, vajon mit hoz a holnap: ha a közeli vagy távolabbi jövőben hazánk esetleg csatlakozik egy egységes európai fizetőeszközhöz, miként él majd tovább az a színes hagyomány, amelyet ez az album elénk tár?

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*