Kezdőlap » könyvajánló » Németh Imre: Őserdők mélyén

Németh Imre: Őserdők mélyén

Németh Imre (1893-1970) életrajzi műve megismertet minket Magyar Lászlóval, azzal a férfival, aki az egyik, talán a legelső magyar Afrika-kutató volt. Ő az a felfedező, akiről nagyon keveset írnak, keveset tudunk, pedig érdemeit számos ország, Anglia, Portugália, sőt Argentína is elismert. Fontos és elévülhetetlen érdemei vannak Közép-Afrika vízrajzának, növény-, és állatvilágának feltérképezésében, leírásában, az ott élő bennszülött törzsek megismertetésében. Ő volt az első európai és talán fehér ember, aki behatolt ebbe a pokolba, hiteles tudósításokat küldött haza, hőn szeretett Magyarországába, amely ország, mint oly sok sortársához hasonlóan neki sem nyújtott segítséget kutatásaihoz, expedícióihoz, csak a hírnevet használta ki, a felfedezéssel járó népszerűséget szerette. Amikor gyarló országunk ráébredt Magyar László értékére, már késő volt. Magyar László 1818-ban született és Afrikában halt meg 1864-ben, az ő “szeretett négerei” körében.

Magyar László élete rövid, de annál mozgalmasabb volt. Németh Imre ebben az életrajzi és egyben útleírásokkal és kalandokkal tarkított regényében erős realistaként írja le a vívódó, önmagával hadakozó utazót, kinek választania kell Európa, Portugália, Anglia, vagy Magyarország között, majd ismét át kell esnie hasonló önmarcangoláson, amikor Afrika és hazája között kell döntenie. Csodálatos tájakat ismer meg az olvasó, hihetetlen kalandokon át jutunk el Afrika fel nem tárt területeire, megismerve népeket, királyokat, sőt találkozhatunk Livingstonnal is, a híres angol utazóval. Nem lehetünk elég büszkék arra, hogy egy magyar járt először Európaiként ezeken a tájakon. Az író most is csak a valóságot, a megtörtént eseményeket veti papírra, elismerést érdemlő felkészültséggel, hittel és szeretettel. Olvashatunk utazónk afrikai szerelméről, egy ottani király leányáról, gyermekeiről, életének sikereiről, kudarcairól. a műből kiderül, hogy életének egyik legnagyobb bánata, hogy a Magyar Tudományos Akadémia először nem vette komolyan őt, majd később, amikor felismerték munkájának értékét, már nem élt, egy tűzben elenyészett kutató munkájának minden gyümölcse. Németh Imre egy kicsit irónikusan ír az akkori világról, mennyi nagy elmét hagytunk veszni, más országhoz állni, mert mi nem becsültük meg.
Aki szereti az útleírásokat, a kalandos őserdei, távoli tájakon játszódó eseményeket, az nem fog csalódni a regényben. Hatalmas kedvenc lehet a könyvespolcainkon…

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*