Kezdőlap » könyvajánló » Mitől zseniális a Zabhegyező?

Mitől zseniális a Zabhegyező?

Jerome David Salinger: Zabhegyező című műve mai napig az egyik legvitatottabb amerikai mű. A rendkívül realisztikus, illúziómentes történet főszereplője Holden Caufield, az ötvenes évek Amerikájában elő tinédzser. Nehéz eset, hiszen senkivel sincs egy hullámhosszon, és nem is érdekli igazán semmi. Ki is csapják őt a gimnáziumból. Mivel fél a szülői fogadtatástól, ezért három napra elugrik New York-ba, ahol sok kalandban lesz része: a napot táncoslányokkal, a volt angoltanárával és egy prostituálttal tölti, miatta ráadásul jól helyben is hagyják.

A további három nap alkoholos mámorban telik, majd hazatér szeretett kishugához, Phoebe-hez. A világon ő áll hozzá a legközelebb, vele tud jókat beszélgetni, részben a kislány naivsága miatt. A kishúga társaságában meri szabadjára ereszteni a képzeletét, és egy olyan rozsmezőre képzeli magát, ahol gyerekekre kell vigyáznia. A rozsmező egy szakadék szélén áll, és az ő feladata a kisgyermekek megmentése az eséstől.

Bekerül egy elmegyógyintézetbe, ahol eldönti, hogy újra beiratkozik az iskolába, mert mégis hiányoznak neki az osztálytársai. Salinger műve kőkemény társadalomkritika, hiszen Holden annak a korosztálynak a tagja, akiknek nem volt kapaszkodó a világban. Az ötvenes évek Amerikája materialista világ volt, ahol csap a pénz számított, az emberi értékek, kapcsolatok szinte értéktelenek voltak. Ennek a generációnak is meg kellett vívnia a saját csatáit, meg kellett találnia az élet értelmét, és le kellett győzni a belső félelmeiket is.

Alternatív címek:

  • zabhegyező pdf

  • zabhegyező pdf letöltés

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*