Kezdőlap » könyvajánló » Mitő remekmű a nagy Gatsby?

Mitő remekmű a nagy Gatsby?

Francis Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című könyve egy igazi remekmű, nem véletlenül csináltak belőle nagysikerű filmet is. A történet főszereplője egy dúsgazdag, titokzatos férfi, Jay Gatsby, aki New York-i villájában, amelybe nemrég költözött be, hétvéhente hatalmas partikat ad a város krémjének. Senki sem tudja, honnan került elő a semmiből ez az ember. A törtpnet narrátora Nick Carraway, aki Gatsby szomszédja.

Az egyik estére ő is hivatalos, és megimerkedik a házigazdával. Nicknek van egy csodaszép unokatestvére, Daisy, aki Tom Buchanan felesége. Megkéri Nicket, hogy hívja meg Daisyt is az egyik bulijára, és szép lassan kiderülnek a múlt titkai: Jay és Daisy szerelmesek voltak, ám Nicknek részt kellett vennie az első világháborúban, így a kapcsolat megszakadt. Gatsby újra meg akarja hódítani a nőt, újra akarja élni a múltat. Gatsby szembesíti Tomot a ténnyel, hogy ő és a férfi felesége szerelmesek, közben kiderül, hogy Tom is félrelépett párszor.

Daisy, Gatsby kocsiját vezetve véletlenül elüti Tom szeretőjét, így a férfi bosszút forral, és összefog a halott nő férjével. Ő kideríti, hogy Gatsby kocsijával történt a gázolás, és bát Tom megtudja, hogy nem Gatsby, hanem a felesége vezette az autót, elmegy Jay-hez, lelövi, majd magával is végez. A könyv csodálatosan mutatja be a szerelem nélküli élet súlytalanságát és azt, hogy az ember nem hozhatja vissza a múltat. gatsby nagy álmodozó volt, aki arra áldozta hatalmas, csempészésből szerzett vagyonát, hogy visszahódíthassa szerelmét.

Alternatív címek:

  • a nagy gatsby pdf

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*