Kezdőlap » könyvajánló » Mit olvassunk Jules Verne-től?

Mit olvassunk Jules Verne-től?

Jules Verne (1828-1905) francia író a tudományos-fantasztikus irodalom korszakos egyénisége volt. Hatteras kapitány című műve izgalmas és tanulságos olvasmány fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. A regény 1860-ban kezdődik, amikor is Liverpool kikötőjéből útnak indul a Forward nevű angol vitorlás. Kapitánya nincs, a hajó úti célja ismeretlen. Richard Shandon másodtiszt irányítja a hajót, előre megadott instrukciók alapján. A legénység rendkívül sokszínű: dr. Clawbonny, a minden iránt érdeklődő és mindig jó kedélyű hajóorvos, Bell, a rutinos ács és Pen, a mindig elégedetlenkedő közlegény.

Mikor már több hete úton vannak, és még mindig nem lehet semmit tudni utazásuk céljáról, a legénység egyre nyugtalanabb. Pattanásig feszül a helyzet, és ekkor fedi fel magát az igazi kapitány. John Hatteras, egy angol milliomos sörfőző gyermeke, akinek régóta dédelgetett álma, hogy elsőként lépjen az Északi-sark addig fel nem fedezett részeire. A terv őrültségnek tűnik, és megannyi veszély fenyeget: a hatalmas hideg, kevés tüzelő, egyre fogyó élelem, skorbut és a jegesmedvék.

A matrózok egy része a kapitány távollétében felgyújtja a hajót és elmenekül. Hatteras ekkor sem adja föl, Clawbonny és Bell segítségével megkísérli elérni a hőn áhított célt. Legnagyobb motivációja az hogy dicsőséget szerezzen hazájának, és nehogy a gyűlölt amerikaiak érjenek oda előbb. A terv sikerrel jár, ám a küldetés közben Hatteras kapitány rögeszméssé válik, így szerencsés hazaérkezésük után életét egy szanatóriumban kell leélnie.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*