Kezdőlap » könyvajánló » Miről szól Charlotte Bronte Yane Eyre című könyve

Miről szól Charlotte Bronte Yane Eyre című könyve

Az árva kislány Jane Eyre özvegy nagynénje Mrs. Reed gondozásába kerül, aki gyűlöli, mert úgy érzi, elhunyt férje Jane-t sokkal jobban szerette saját gyermekeinél.

Az egész Reed család betolakodóként kezeli, és különböző büntetésekkel próbálják a heves vérmérsékletű, ámde határozott gyermeket megtörni, aki nem alázkodik meg. Egyre súlyosabbá válnak a nézeteltérések köztük. Végül az asszony beadja Őt a Lovoodi árvaházba, ahol sanyarú körülmények és kegyetlen szigor uralkodik.
Itt ismerkedik meg Helen Burns-szel és nagyon jó barátnők lesznek. Az intézetben uralkodó áldatlan állapotoknak köszönhetően kitör a járvány. Helen belehal a tüdőbajba, de kis barátnője az utolsó pillanatokban mellette van.

Az évek múlásával művelt, jómodorú, kedves kisasszonnyá válik. Sikerül tanítónőként elhelyezkednie Thornfield Hall-ban. A kastély ura Mr. Rochester Adél nevű szeleburdi gyámleányának nevelését bízzák rá.
A gazda és Jane közt először barátság, majd nagy szerelem alakul ki, sőt a férfi feleségül kéri a lányt.
Ekkor kiderül, hogy Rochester-nek van egy őrült felesége, aki a férfi életére tör, és a menyasszonyi ruhát is tönkreteszi. Ekkor Jane elmenekül, de nem szűnik meg szeretni kedvesét. Közben a nagynéni magához hívatja, mert haldoklik, és ott bevallja Jane-nek, hogy megakadályozta a kislány örökbefogadását a gazdag nagybácsi által.

Amíg távol volt, az eszelős asszony felgyújtotta a kastélyt, szinte teljesen leégett. Mr. Rochester megvakult, amputálták egyik karját, a nő pedig meghalt a tűzben.
Szerelmük végre beteljesedhetett és boldogan gyönyörködhettek gyermekeikben, hiszen a férj egyik szemére visszanyerte a látását.

Alternatív címek:

  • lovoodi árva

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*