Kezdőlap » könyvajánló » Milyen könyv az Acélbarlangok?

Milyen könyv az Acélbarlangok?

Az Acélbarlangok Isaac Asimov 1954-ben megjelent regénye. Cselekménye a jövőben játszódik – Asimov számára ez mindig is nagyon kedves téma volt –, ahol a Föld lakossága két részre szakadt. A földlakók elszigetelve, a világűrtől elfordulva úgynevezett Acélbarlangokban élnek, míg a „telepesek” egyre több világot hódítanak meg. Mikor úgy tűnik, végre lehetőség nyílik arra, hogy ez a két csoport újra együtt tudjon működni, meggyilkolnak a Földön egy űrlakót, ez pedig komoly veszélybe sodorja az esetleges béke kialakulását. Elijah Baley nyomozóra és kéretlen társára, egy emberi külsejű robotra hárul a feladat, hogy megtalálják a gyilkost.

Ahogy Asimov legtöbb munkája, úgy az Acélbarlangok is kiválóan mutatja be a futurisztikus világot, ahol a történet játszódik. A nyomozás előrehaladásával együtt fokozatosan ismerjük meg ezt a világot, tág, könnyen elképzelhető képet kapva róla. Kétségtelenül ez az Acélbarlangok legnagyobb erénye, hiszen ezáltal még a kissé szárazabb, vontatottabb részek is érdekesek lehetnek azáltal, hogy a szerző egy ilyen ügyesen megalkotott világon belül mutatja be őket.
A karakterek kidolgozása sajnos nem a legrészletesebb. Elijah Baley ugyan szimpatikus figura, de a jelleme meglehetősen egyszerű, ugyanez a társára, Daniel Olivaw-ra is igaz. A párbeszédes gördülékenyek, a történetvezetés viszont sokszor indokolatlanul lassú, türelmet igénylő. A végső fordulat ellenben jól kitalált, és valóban képes meglepni az olvasót.
Az Acélbarlangok nem Asimov legkiemelkedőbb alkotása, de kétségtelenül okos, érdekes regény, amire érdemes rászánni az időt.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*