Kezdőlap » könyvajánló » Miért olvassuk el Nabokov Lolitáját?

Miért olvassuk el Nabokov Lolitáját?

Vladimir Nabokov 1955-ben íródott regénye egy összetett mű. Megjelenésekor nagy port kavart, többen a betiltását követelték, mivel szexuálisan merész dolgok is szerepelnek benne.

A regény főszereplője egy felnőtt, Humbert Humbert, aki vonzódik a fiatal lányokhoz. Egy nap véletlenül megismerkedik a tizenkét éves Lolitával, és szinte azonnal beleszeret. A lány édesanyját használja fel arra a célra, hogy közelebb kerüljön hozzá. Feleségül veszi a nőt, de csak Lolita jár a fejében, és ördögi tervet eszel ki az asszony eltávolítására. A tervre végül nem kerül sor, mert egy baleset folytán a nő meghal, így Humbert lesz a lány nevelője. Szép lassan a lány a szexuális rabszolgája lesz, különféle fenyegetésekkel, zsarolással tartja Lolitát maga mellett.

Elindulnak egy hosszú körútra Amerika-szerte, és Lolita kőkemény nővé válik. Ha kell, hazudik, színészkedik, mintha nem is lenne lelke. Azonban amikor a nevelőapja nem látja, rengeteget sír, nagyon fáj a lelke. Egy titokzatos idegen kezdi őket követni, akinek a céljai nem világosak. Humbert retteg hogy elveszíti a lányt, ezért még szorosabbra fűzi a kapcsolatot, növeli a terrort. Ennek ellenére Lolita és a titokzatos idegen megszöknek. Humbert összetörik, és mindenhol a szerelmét keresi. Végül csak évek múltán talál rájuk, mikor Lolita állapotos. Lelövi a csábítót, és a tettéért börtönbe kerül.

A Lolita egy elég nehéz olvasmány, ám a sok rossz ellenére, amit Humbert tett, nem tudunk rá haragudni, hiszen mindent csak szerelemből tett.

Alternatív címek:

  • lolita pdf

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*