Kezdőlap » könyvajánló » Miért olvassuk el az Állatfarmot?

Miért olvassuk el az Állatfarmot?

George Orwell Állatfarm című regénye egészen mulatságos, ám ugyanakkor tanulságos olvasmány. A regény Angliában játszódik, egy Major nevű gazdaságban, amely Mr. Jones tulajdona. A farmon élő állatok rengeteget beszélgetnek arról, hogy milyen lenne gazda nélkül az életük, és hogy fel kéne lázadni. Ez meg is történik, és eljön a demokrácia ideje. Azonban lakik a farmon két disznó, Napóleon és Hógolyó, akik okosabbak a többieknél és szép lassan átveszik az irányítást a farm élete fölött. Kedvelt mondásuk: “Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”.

Ezzel azt mondják, hogy bár névleg demokrácia van, ők a vezérek. hamarosan azonban kettejük között is megromlik a viszony a szélmalom miatt. Hógolyó támogatja, Napóleon ellenzi. A szavazást Napóleon kilenc vérebe dönti el, akik elűzik Hógolyót. A későbbiekben a malom mégis megépül, Napóleon ötleteként. Végül elkészül a malom, ám kiderül, hogy Hógolyó visszajár a farmra és kapcsolatban van az állatokkal. Ezeket az állatokat Napóleon megöleti és kiskirályként éli életét. Beköltözik a házba és ágyon alszik, amit elvileg tilt a hétparancsolatuk. Mivel fogytán Napóleon pénze, tojást és gabonát adnak el egy ügyvéd közvetítésével.

Eközben a szomszéd farmerek szervezkednek az Állatfarm ellen, ám Napóleon lekenyerezi őket egy vacsorával. Az ablakon bekukucskáló állatok már nem tudják megkülönböztetni, hogy ki disznó és ki is az ember. Orwell műve a kommunizmus kifigurázása, kritikája, hiszen a megválasztott disznók ugyanolyan zsarnokok lettek, mint az elűzött ember.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*