Kezdőlap » könyvajánló » Joseph Heller: A 22-es csapdája

Joseph Heller: A 22-es csapdája

Heller világhírű regénye nagyon szórakoztató olvasmány, ugyanakkor olyan kérdéseket is feszeget, melyek az olvasó fejében is gyökeret verhetnek, így a könyv megmarad azok emlékezetében, akik olvasták.

Főszereplője Yossarian, egy a amerikai pilóta, aki a második világháború vége felé közeledve az európai hadszíntéren teljesít szolgálatot. Nincs más célja, csak valahogy túlélni a háborút. Elvileg 25 bevetés után hazaküldenék őt, ám a makacs felettese, Cathcart ezredes mindig feljebb és feljebb emeli a bevetésszámot, így Yossarian kénytelen nap mint nap szembenézni a halállal.

Az osztagban több fura fickó is szolgál: a hihetetlenül unalmas Dunbar, az okoskodó Clevinger és a mindenben üzleti lehetőséget látó Milo Minderbinder. Ő egy nagyon ellenszenves figura, hiszen pénzért bármire hajlandó. Mindkét oldalnak hadititkokat ad el, és minden mozdíthatót kiszerel a repülőgépekből és értékesíti a cuccokat. Még arra is hajlandó, hogy német pénzért a saját alakulatát bombázza.

Yossarian szép lassan rájön, hogy nem is németektől kell tartania leginkább, hanem a saját feletteseitől, akik szép lassan kizsigerelik, és a halálba hajszolják. A könyv a bürokrácia kritikája is: amikor az egység legjobb pilótája, McWatt balesetet szenved, elvileg Daneeka doki is a gépen volt, a papírok szerint. A doki nem szállt fel a tragédia napján, de mivel a bevetési listán ott állt a neve, gyakorlatilag halottként kezelik.

A történet az amerikai bürokrácia kritikája, hiszen bár hivatalosan a németek az ellenség, a könyvben egy sem jelenik meg. Yossarian életét sem ő irányítja, hanem a hivatalnokok és a felettesei. Ez olyan csapda, amiből nem lehet kitörni.

Alternatív címek:

  • 22es csapdaja ekonyv letoltes

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Egy hozzászólás

  1. Jó könyv

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*