Kezdőlap » könyvajánló » John Scalzi: Vének háborúja

John Scalzi: Vének háborúja

Scalzi a sorozat nyitó regényének fő vonalát Heinleintől kölcsönözte, akinek ezért a kötet végén köszönte is mond. Ám mielőtt azt hinnénk, hogy merő „koppintásról” van szó, kiemelném, hogy Scalzi regénye tulajdonképpen csak aktualizálta elődei írásait, és meghagyta azokat a klasszikus elemeket, melyeket korábban is szerettünk, de hozzáadta azt, amit esetleg hiányoltunk.

A történet szála leegyszerűsítve a következő: a világűrbe való utazást monopolizálta az ún. Gyarmati Szövetség, melynek feladata, hogy a Földről toborozzon katonákat az űrflottába, akik aztán a galaxis távoli pontjain teljesítenek szolgálatot, vívják az idegen fajokkal való űrháborút, és védelmezik az emberi gyarmatokat az életfeltételeknek megfelelő idegen bolygókon. A regény újat sem a galaxis más pontjára való eljutásban, sem a harc stílusában vagy akár a hadsereg kiképzésében nem nyújt, az aktualizálás a haderő minőségében van, vagyis az emberi erőforrások felkutatásában és hadra fogásában.

A regényben már a kiképzés alatt eloszlatják az újoncok álmait azzal kapcsolatban, hogy a szolgálat után telepesként élhetnek tovább egy kolonizált bolygón, hiszen szinte alig néhányan fogják túlélni az idegen fajokkal vívott csatát, akiknek pedig mégis sikerül, olyannyira hozzászoknak a hadseregbeli élethez, hogy kiképzőként, vezérkari tisztként folytatják, és töltik el hátralévő életüket. A regényben szereplő idegen fajok sokszínűsége viszont már előre jelzi, hogy a közelmúlt SF irodalma, a sok kísérletezés és próbálkozás után, megpróbál bátrabban, kockázatosabban kinyúlni az ismeretlen felé, és kevésé logikus, ám annál szövevényesebb, bonyolultabb eseményláncolatok és kapcsolatrendszerek létrehozásával változatosabb, színesebb, részletgazdagabb univerzumot felvázolni

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Egy hozzászólás

  1. Köszönöm

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*