Kezdőlap » könyvajánló » Jefroszinyija Kersznovszkaja : Mennyit ér egy ember?

Jefroszinyija Kersznovszkaja : Mennyit ér egy ember?

Egy emberélet negyedszázada határok, és hatalmak történelmi változásainak malmában- ezt mutatja be személyes élményeit leírva és rajzokban is fölidézve e különös könyv szerzője és főszereplője, Jefroszinyija Kerszkovszkoja. Végigélte a 20. század embert- fontosságát és fölszabadítását hirdetve- megnyomorító eseményeinek sűrűjét.

Oroszországból a forradalom után a Cseka elől menekülő szüleivel Besszarábiába került, amely Románia része lett. 1940-ben ott érte utol a szovjet világ. Özvegy édesanyját még át tudta juttatni Romániába, mielőtt kitelepítették Szibériába.

Így kezdődött több évtizedes kálváriája különböző lágerekkel, szökéssel, meneküléssel, börtönökkel, rabrobottal, és nem utolsó sorban szívós férfiaknak való, az északi sarkkörön túl példásan végzett bányászmunkával. Utóbbinak köszönhette, hogy két évvel előbb szabadult a lágerből, és immár puszta száműzöttként folytathatta munkáját robbantómesterként a bányában. Onnan mehetett nyugdíjba további hét és fél év után.

Így aztán – túl egy évtizeddel a szovjet-orosz birodalom Sztálin halálát követő, enyhülést hozó politikai fordulatain- fél házat vásárolhatott az észak- kaukázusi Jeszentukiban, ahol magához vette édesanyját. A könyv az Ő számára készült, mert ahogy édesanyja sokszor mondta neki” Mindig úgy mesélsz, hol onnan kapsz ki egy kis részt… így nem tudok eligazodni. Írjál le mindent szépen sorban, ahogy következett” így aztán kénytelen volt megírni a könyvet, melynek kiadását édesanyja sajnos már nem élhette meg. A könyvben sok száz kép is készült, az író saját keze munkájával.

Alternatív címek:

  • munkatábor őre

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*