Kezdőlap » könyvajánló » James Clavell: Sógun

James Clavell: Sógun

A Sógun, James Clavell talán leghíresebb műve, a középkori Japánba viszi el az olvasót. A valós történelmi eseményeken alapuló, a széttagolt, egymással háborúzó tartományurak igájában nyögő szigetország, egy erős uralkodó alatt történő egyesülésének főbb eseményin keresztül mutatja be az író a keleti kultúra nyugati szemnek misztikus világát.
A főszereplő John Blackthorne, egy holland navigátor kalandjain keresztül léphet be az olvasó Japánba, ismerheti meg a XVI. századi keleti világ egyik kiemelkedő birodalmát.
Nagy hangsúlyt fektet Clavell az emberi jellemábrázolások aprólékos kidolgozásába, és a rendelkezésre álló száraz történelmi tényeket élettel teli nyüzsgő világgá varázsolja, ahol Japán ősi vallása, kultúrája a Bushidó, és a nyugatról érkező kereszténység, és az azt képviselő egyház csap össze egymással, az ország fölötti befolyásért.
Érdekessége a műnek, hogy mellőzi a nagy csatajeleneteket, fő hangsúlyt az intrikára, a briliáns cselszövésekre és manipulációra helyezi, és mindennek a közepében van a főhős Balckthorne és a japán Marikó , valamint az ő kapcsolatuk. Mariko tanítja a navigátort a japán kultúra, vallás, szokások, kasztrendszer halálosan betartatott szabályaira, ahol az emberélet nem számít, csak a becsület, a dicsőség és a feljebbvaló iránti megkérdőjelezhetetlen és megérthetetlen hűség, ahol az öngyilkosság nem szégyen, csak ha nem engedélyezik, ahol a testi tisztaság követelmény, de a szexualitás nem tabu, hanem a vallás egyfajta megnyilvánulása.
A bolhás, járványok dúlta, a mosdást, annak ártalmassága miatt mellőző, koszos, mocskos, de mégis fejlettnek számító Angliából érkező nyugati hajós számára lapról lapra tárul fel Japán varázslatos, de halálos világa.
Az olvasó egy idő után már részének érzi magát Clavell élesre rajzolt világának, élvezi a mesteri fordulatokat és szinte sajnálja hogy vége lesz a könyvnek.
A mű alapján készült tv sorozat , minden nagyszerűsége ellenére is csak karcolgatni tudta a könyv mondanivalóját és gondolatvilágát, így minden olyan olvasni szerető ember számára feledhetetlen élményt nyújthat, aki szereti a társadalom, a történelem és a jellem viharait bemutató műveket.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*