Kezdőlap » könyvajánló » James Clavell: A Patkánykirály

James Clavell: A Patkánykirály

A Patkánykirály, James Clavellnek a Sógun mellett talán legismertebb könyve. A II világháborúban a japánok ellen csatát vesztett és fogolytáborba került szövetséges katonák pokoli életébe nyújt, hátborzongatóan éles bepillantást.
Az élmények személyes tapasztalatokon alapulnak, hiszen az író is megélte a fogolytábor gyötrelmeit, és a regény eseményei, szereplői ebből nőttek ki.
Marlowe az angol felsőosztálybeli pilóta és az amerikai, munkáskörnyezetből származó, üzletelő, seftelő King őrmester barátságán keresztül mutatja be Changi fogolytáborának életét a szerző. A japán fogva tartók által semmibe vett foglyok, akik megadták magukat a dicsőséges halál helyett, állatoknál rosszabb körülmények között kénytelenek élni.

A sanyarú, pokoli környezet, a nehéz alantas munka mindenkiből kihozza a túlélés mindent felülíró ösztönét, de kihozza az emberi jellem nagyságát is. A főszereplők barátságának mélyülése során látni lehet a mások élete árán túlélésre törő, de a saját élete árán is a bajtársát megmenteni akaró emberek jellemképeit és egyéni harcait a következőnap megéléséért.

A tábor életét nem csak a körülmények, hanem a keleti és nyugati kultúra markáns különbségeiből fakadó feloldhatatlannak tűnő ellentétei is nehezítik, hiszen a foglyok nem értik meg a japánok bushidó táplálta szélsőségeit, amikor az agyonlőtt fogoly előtt tisztelegnek, illetőleg a japánok sem értik a nyugatiak görcsös ragaszkodását nyomorúságos életükhöz, a dicsőséges önként vállalt öngyilkosság helyett.
Az ellentétet váratlan helyről indítva oldja fel az író, és Marlowe a főhős személyében mutatja meg azt, hogy igenis a kultúrák tudnak egymástól tanulni és tudnak egymás mellett élni.

A történetbe finoman beleszőve a regény folyamatosan azt boncolgatja, és járja körül, hogy meddig kell elmenni, meddig lehet elmenni a túlélésért , és mindemellett meg tudja-e önmagát, önmaga lényegét őrizni az ember, tud-e önmaga maradni a túlélésért küzdők szürke rongyos masszájában, tud-e emelt fővel meghalni, vagy inkább patkányként élni. Aki szereti a keleti kúltúrát és az emberi lélek boncolgatását annak letehetetlen és kihagyhatatlan könyv. Aki csak izgalmas háborús drámát szeretne annak szintén a polcán a helye ennek a különleges Clavell írói zsenijének minden elemét megvillantó műnek.

Alternatív címek:

  • j r ward a király letöltés

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*