Kezdőlap » könyvajánló » Jack McDevitt: Született stratéga

Jack McDevitt: Született stratéga

Az emberiség kirajzásának kérdésköre sok szerzőt megihletett már, ám McDevitt 1989-es megjelenésű regénye az első olyan nagyszabású és nagy népszerűségnek örvendő mű, amely tágabban foglalkozik a már gyarmatosított, majd önálló fejlődésnek indult emberi világok sorsával, szövetségével, esetleges rivalizálásával.

A világok sokszínűsége és a világegyetem leírása, térségeinek maradandó beazonosítása egy újszerű kezdeményezés, melyben logikus magyarázat szolgál, az előbbiekhez hasonlóan, a világegyetemben való utaztatásra, a bolygóvilágos társadalmi, és kulturális fejlődésére. McDevitt kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a művészetek (irodalom, képzőművészet) és a filozófia megjelenésére, művelésére. Ebben a regényben minden bolygóvilág önálló időszámítással rendelkezik, melynek kezdő időpontja az adott világ gyarmatosításának ideje, gyakorlatilag az első település alapkövének lerakása. Ebből adódóan nem tudjuk, vagy csak nehezen számolhatnánk ki, hogy az emberiség anyabolygója, mely egy rövid mellékszálon jelenik meg említésként a regényben, épp milyen évet datál.

A háborús események legnagyobb humán hadvezére, Christopher Sim hőstettei évszázadok óta legendaként élnek a különböző világok emlékezetében és történetében, csakúgy, mint az őt eláruló Ludik Talino, és Sim új legénységét alkotó, tudatosan vesztes csatába induló hét névtelen személy története. A szál felgöngyölítése a regény teljes terjedelmében elágazik, idővel kétségek merülnek fel Talino árulásával, Sim halálával, és a híres csillaghajó, a háborús veterán Corsarius hollétével kapcsolatban. A némákkal, az Ashiyyur-i civilizációval szembeni hadmozdulatok gerincét a Dellaconda nevű bolygóról származó hadvezér és legénysége jelenti, hozzájuk csatlakozik később a Rimway, a Toxicon és a Föld is, más, kisebb világok mellett. Az árulónak titulált, gyáva legénység a szélső világok egyikére, Abonaira menekül, Sim pedig kénytelen egyedül szembenézni az ellenséges túlerővel. Mindezt egy űrrégész, Alex Benedict és női segítőtársa elbeszélésében ismerhetjük meg, akik minden áron fel akarják kutatni a legenda mögötti valóságot.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*