Kezdőlap » könyvajánló » Jack Kerouac: Úton

Jack Kerouac: Úton

Jack Kerouac a beatnemzedék egyik kiemelkedő tagja. Legellentmondásosabb regénye, az Úton az egyik legmegosztóbb amerikai olvasmány.

Főhősei Sal Paradise és Dean Moriarty, akik az 1950-es évek végén élnek az Egyesült Államokban. Három évig keresztül-kasul, többször beutazzák Amerikát és eljutnak Mexikóba is. Rengeteg kalandot élnek át, és nagyon sok helyet látogatnak meg. A regény azonban nemcsak egyfajta útinapló, hanem az érzések, érzelmek gazdag tára: az akkor élő amerikaiak sokasága kapaszkodó és segítség nélkül volt kénytelen boldogulni, és rengeteg olyan volt (mint főhőseink), akik nem törődve a holnappal csak a kalandoknak éltek. Rengeteg nővel tartottak fenn kapcsolatot, és nagyon erős barátság fűzte őket össze.

A mű tökéletes képmása a beatkorszaknak: a negatív kritika a fennálló rendszer felé, a laza erkölcsű életmód, a carpe diem – életérzés, az egy helyben való nem maradás, a szoros barátság, az összetartozás érzése és a szerelem, s egyéb örömök hajkurászása – ez mind megtalálható a könyvben.

Aki egy izgalmas regényre vágyik, annak nem ajánlott Kerouac műve. Aki viszont képes meglátni a felszín alatt rejlő értékeket, és remek betekintést akar nyerni a második világháború és a nagy gazdasági válság által sújtott Amerikai Egyesült Államokban nevelkedett fiatalok bohém életébe, annak ez a könyv tökéletes olvasmány lesz. Nem csak útinaplóként kell olvasni, hanem egyfajta segélykiáltásként, amit a főhősök címeznek a rendszernek és nekünk, az olvasóknak át kell éreznünk a reménytelenségük.

Alternatív címek:

  • jack kerouac úton pdf

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*