Kezdőlap » könyvajánló » Harry Potter-sorozat

Harry Potter-sorozat

Mostanra valószínűleg mindenki ismeri már a címben szereplő főhősről szóló könyvsorozatot, mely 1997-ben indult világhódító útjára, J. K. Rowling agyából kipattanva. A kis varázslófiú története milliókat varázsolt el szerte a világon, és nemcsak az eredetileg célcsoportnak szánt kisgyerekek és kistinik köréből, hanem bizony felnőtteket éppúgy lebilincselt a történet.

Komoly szakemberek tudományos cikkekben és könyvekben foglalkoztak a kérdéssel: vajon miért lehetett ekkora hatással ez a hétrészes könyvsorozat az emberiségre – az emberiségre, amely látszólag már elfelejtette, hogy a TV-nézés és internetezés mellett a könyvek világa is létezik és élvezhető.

Akármi is az ok: a lényeg mindenképpen az, hogy emberek ezrei szerették meg, vagy fedezték fel ismételten az olvasást ennek a sorozatnak a segítségével, és váltak egy kitalált varázslóvilág részévé. És persze további is gondolták azt: még be sem fejeződött a sorozat, de már elárasztották az internetet a történetet továbbfűző/módosító úgynevezett „fanfiction”-ök, tehát rajongók által írt történetet. És bizony ezek között is bőven található olyan, amely még a könyv egy-egy fejezeteként is megállná a helyét, annyira igényes. Természetesen, ahogy az lenni szokott, ezt a sorozatot is elérte a marketing, és hamarosan elárasztották a piacot a mintás pólók, tolltartók, tollak, füzetek, táskák… még faliórák és naptárak is. Nem sokkal később, 2001-ben aztán megjelent a könyvsorozatból készült film első része is.

A nagy hatás ellenére a recept viszonylag egyszerű: végy egy árva, sovány és elhanyagolt 11 éves kisfiút, aki a gonosz mostohákkal él (elhunyt édesanyjának a testvére, valamint az ő férje és kisfia), akik folyamatosan megalázzák őt, egy szekrényben kell élnie. Az unokatestvér levetett ruháját hordja, csúnya, törött szemüvege van, és ki kell szolgálnia a családját. Emellett természetesen egy jobb életről, „csodáról” ábrándozik. Ez a csoda aztán megtörténik: a kisfiú 11. születésnapján megtudja, hogy – szüleihez hasonlóan – egy varázsló, ráadásul még a varázslóvilágon belül is híres, hiszen még kis csecsemőként neki köszönhetően szabadult meg a varázstársadalom a gonosz fekete mágustól, Voldemort nagyúrtól, aki annyira rettegésben tartotta az embereket, hogy mind a mai napig nem merik kimondani a nevét.

Harry álma tehát beteljesült: otthagyhatja gonosz családját, és beiratkozik a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolába, ahol olyan neves és híres mágusoktól tanulhat, mint Albus Dumbledore, Minerva McGalagony vagy éppen Perselus Piton. Ez utóbbi tanárral egyébként meggyűlik a baja, a professzor ugyanis már az első perctől fogva meglehetősen ellenséges főhősünkkel.

A tantárgyak sem mindennaposak persze ebben az iskolában. A diákokat nem fárasztják matematikával vagy nyelvtannal, ehelyett viszont tanulhatnak mágiatörténetet (amiért ők sincsenek jobban oda, mint a legtöbb gyerek a mi, „mugli” világunkban a történelemért…), bájitaltant, bűbájtant, és még seprűn repülést is. Hamar kiderül, hogy Harry kifejezetten tehetségesen repül, így rövidesen – az elmúlt évek legfiatalabbjaként – beveszik a háza, Griffendél kviddicscsapatába. A kviddics a varázslók legkedveltebb sportja, amely valahol a „mugli” foci és kosárlabda között helyezkedik el, persze a levegőben, seprűn repülve játszva.

Természetesen, mindez még kevés lenne egy jó történethez, ez csak háttérként szolgálhat. Címszereplőnk viszont – két legjobb barátjával, Ron Weasley-vel és Hermione Granger-rel) kiegészülve rövidesen mindenféle kalandba keveredik, amiket az olvasó velük oldhat meg és izgulhat végig. J. K. Rowling mestere az apró részletek és ismeretek csepegtetésének, melynek köszönhetően a Harry Potter-sorozat gyakorlatilag egy detektív-regénynek is simán elmegy. Ahogy a gyerekek szépen lassan ráébrednek a körülöttük lévő titkokra és rejtélyekre, úgy ismerkedik meg ezekkel az olvasó is. Fokozatosan rájövünk, hogy a varázslóvilágban sem minden az, aminek látszik, és ott sem – mint, ahogy a való életben sem – szabad az embereket első benyomás alapján megítélni.

A sorozat, annak ellenére, hogy egy fiktív világban játszódik, nagyon is valós és létező problémákkal foglalkozik, melyekkel kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek egyaránt azonosulni tudnak. Talán ez a sikerének a titka. Mindenesetre bárkinek, kortól és nemtől függetlenül érdemes elolvasni!

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*