Kezdőlap » könyvajánló » George Orwell – Állatfarm

George Orwell – Állatfarm

Képzeljük el, hogy egy átlagos tanyán az állatok fellázadnak és elüldözik a gazdájukat. Ettől a ponttól kezdve ők irányítanak, terveznek és magukért dolgoznak. Úgy érzik, hogy a kapzsi elnyomó nélkül sorsuk jobbra fordul, de arra nem számíthatnak, hogy jön egy újabb – mint ahogy mindig jön – és a vágyott idilli korszak soha nem köszönt a tanyára.

Amint elűzték a gazdát kihirdetik a hét parancsolatot és a disznók átveszik a hatalmat. Rögtön két malac szembekerül egymással és a hatalomért csatároznak. Míg végül már csak az egyik marad, kezdetét veszi a diktatúra. Napóleon és hordája manipulál, hét parancsolatot módosít, megfélemlít, és személyi kultuszt épít ki.

Hát nem ismerős?
George Orwell regénye (eredeti nevén Eric Arthur Blair) 1945-ben jelent meg és a sztálini Szovjetunió allegóriája. Minden állat képvisel egy réteget, vagy egy konkrét személyt. Napóleon maga Sztálin, Bandi (ló) az átvert munkásosztályt szimbolizálja, Benjámin (szamár) pedig maga az író.
A történelmet és az emberek természetét ismerve nem érhetnek senkit meglepetésként az események; az állatok egyre inkább elemberesednek a szemünkben. Az író egy mesébe szőtte bele a kor társadalomkritikáját, méghozzá oly módon, hogy a könyv szinte letehetetlen. Könnyű olvasmány, ami a szöveget és a mesés jelleget illeti, de nehéz, ha belátjuk, hogy ez az egész itt zajlik körülöttünk – nem csak a „múlt”, hanem nagyon is igaz ma is.
Regényből rajzfilm és élőszereplős filmfeldolgozás is készült. Utóbbiban Sir Patrick Stewart és Julia Ormond is szerepet kapott.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*