Kezdőlap » könyvajánló » Gál György Sándor: Kánkán

Gál György Sándor: Kánkán

Jacques Offenbach francia zeneszerző életregénye ez a remekmű, ami kellemes kikapcsolódást jelent mindazok számára, akik szeretik az életrajzi regényeket.

A regény nem csak Offenbach életéről szól, hanem megismerheti az olvasó egy egész történelmi korszak történéseit is. A második császárság korának életérzését, a korrupció, a kegyetlen önkényuralom, valamint a gazdagság vad burjánzását, amit áthat a Kánkán mindent elsöprő fergeteges zenéje és tánca.

Egy ország zenéje ez, a maga jellegzetes táncával. Egy fékevesztetten rohanó, ugráló lépésekkel tarkított kortánc, melyet a táncolók vad rikoltozása tesz félelmetessé. Az őrjöngő, félelmetes tánc, a matrózkocsmákból indult el hódító útjára, az 1800-as években. A kikötővárosok lepusztult negyedeiben először Toulont és Marseille-t bolondította el, majd elérte Párizst. A szalonokban, a főúri paloták tánctermeiben találkozhatunk vele a regény olvasása közben.

Offenbach, fiatal éveit Párizsban töltötte csellistaként, de első sikerét karmesterként érte el. A Bouffes-Parisiens igazgatója lett, első műveit ekkor mutatta be. Szellemes operaparódiákat szőtt a műveibe, amelyek kulturális és politikai szatírák voltak. Népszerűsége az angol és német nyelvterületen egyaránt nagy volt, fénykorában.
Offenbach a romantika korában élő zenész, az operett úttörőjeként tekintünk rá. Népszerű operettjeit ma is az egész világon játsszák.

Mindezt egy nagyszerű zeneszerző életén át ismerhetjük meg Gál György Sándor keze nyomán. A szerző rutinos életmű szerző, hisz általa ismerhettük meg Erkel Ferenc életregényét is, a „Hazám, hazám, te mindenem” címmel.
De nevéhez köthető több nagyszerű zenész életének bemutatása, mint például Debussy, Gershwin, Strauss, Liszt Ferenc.

A 678 oldalas könyv, terjedelme ellenére, nagyon olvasmányos, mondatszerkezete laza, érthető, talán emiatt is tud élményt nyújtó szórakozást adni az olvasónak.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*