Kezdőlap » könyvajánló » Fekete Gyula: A kék sziget

Fekete Gyula: A kék sziget

Fekete Gyula neve ismerősen cseng minden irodalmat kedvelő magyar ember fülében. A 2010-ben, 87 évesen elhunyt író az élet és benne az irodalom szinte valamennyi területén kirándult munkássága során, éppen úgy otthon volt a fantasztikus irodalomban, mint a drámában, vagy a versben. Hatalmas életművet hagyott hátra és hatalmas színvonalon írt. Bizonyítja, hogy munkássága alatt kapott számos állami kitüntetést, de főleg a közönség és a szakma díjazta őt. Többek között József Attila- és Arany János díjas, de megkapta halála előtti évben a Príma-díjat is.
Izgalmas és elgondolkodtató, egyben fantasztikus regény is az 1959-ben írt ” A kék sziget” című regénye, mely a korai magyar sci-fi világába vezeti el az olvasóját.

A történet a háború alatti, a nyilas rémuralmat nyögő Budapesten játszódik, három fiatalember a főszereplő. Keresztnevük Pali, Áron és Zsiga. Nem elmesélni szeretném a cselekményét, csak kedvet csinálni az elolvasásához, bemutatni a regény fantasztikus jellegét, ami, ha valaki elolvassa azonnal észreveszi, hogy nem is olyan fantasztikum a benne leírt cselekmény. Az olvasó hiába keres fénysebességgel száguldó, csillagközi rombolókat, nem találunk egy vagy sokszemű galaktika-lakó életformákat, nincs teleportálás, nincs űrháború és nincs robot, aki ölne.

Van viszont három magyar fiatalember, aki egy rádiofon nevű találmányának köszönhetően kimenekítik őket a a háborús Budapestről, ahol a kivégzés várna rájuk. Az egyenlítőtől délre egy apró, néhány tízezer lakosú, a külvilágtól teljesen elzárt szigetre Szimmarenre. Ez a sziget féltve őrzi elzártságát az általuk károsnak tartott külvilágtól, de eközben felépít egy teljesen emberi, a közösségen működő társadalmat, ahol minden más, mint a háborús világban, de még sem annyira, hogy idegennek érezné az olvasó. Azonosulni tud nagyon sok ottani technikai vívmánnyal melyet már azóta használ is az emberiség. Az író nem rugaszkodott el a valóságtól, nagyon jól ötvözi a jelent a jövővel, teljesen hihető és érthető eszközökkel “ruházza” fel a szigetet és lakóit.

Hőseink számtalan kalandon keresztül lesznek teljes értékű tagjai az ottani társadalomnak, miközben ők is átesnek a szokásos fiatalkori “betegségeken”, mint a szerelem, a csalódás, a lázadás. A békés, nyugalmas életnek, a biztonságos jövőnek, a képességek alapján kapott javaknak az élvezete egyetlen feltétellel jár nem hagyhatják el többé a szigetet, hogy ne szerezzen róla tudomást a külvilág. Azt, hogy ezt az elzártságot miként tudták megőrizni a XX. században, hogyan kerülik el, hogy felfedezzék őket, mind megtalálja az olvasó ebben a regényben.

Alternatív címek:

  • sci fi könyvek letöltés

  • szimmaren

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*