Kezdőlap » könyvajánló » Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Erich Maria Remarque regénye, A Didalív árnyékában azért időszerű olvasmány a mai magyar fiatal nemzedéknek, mert több hasonlóságot lehet felfedezni a regény főhősének élete és a mai kor emberének élete között.

A könyv cselekménye 1938 – 1939-ben játszódik, amikor még nem tört ki a második világháború, de már érezhető volt bizonyos jelekből, hogy hamarosan történni fog valami. A náci világ elől az emigránsok hada indul el Franciaország felé, főleg Párizsba, ahol még semmi sem érződik a közelgő veszedelemből. A német koncentrációs táborból szökött főhős is itt éli az emigránsok nagyon bizonytalan életét. Itt talál rá a szerelem, amit már rég feladott, és e viharos szerelem kapcsán kapunk képet az akkori Párizs életéből. Az éjszaka sötét kocsmáinak íze, a fényes társadalmi események, főleg estélyek ellentmondásai, a regény fejezeteiben állandóan jelenlévő füst és Calvados kesernyés illata, a sötét kuplerájok érzéki dongása, szemléletes képet ad az olvasónak. Kemény igazságokról szól, romantikus elemekkel megtűzdelve, de túlzások nélkül. Életszerűen ábrázolt világot láthatunk a kor ellentmondásos légkörét.

A mai magyar társadalom is egyfajta megújulás előtt áll, a mai kor ellentmondásai miatt itt is bizonytalanság van, létbizonytalanság több ezer ember életében. Menekül a nép az országból, megint csak nyugatra, megélhetést, boldogabb életet remélve. Családok szakadnak szét az elvándorlás miatt, és új szerelmek szövődnek az itthon maradottak között. Még senki sem számol a jövővel, hogy hova vezet a szomszédban zajló öldöklés, a közel keleti konfliktus sem nyugtalanít senkit sem. Az itthon maradottak vívódnak menjenek, vagy sem.

Akik kézbe veszik ezt a remekművet, magukra ismerhetnek benne. A regény aktualitása abban van, hogy üzenetet hordoz a kompromisszumok előtt álló fiatal lelkeknek. Az alku és a feladás közti szakadékra olyan magyarázatot ad, amire sokan keresik a választ. Szívmelengető lelki folyamatokat élhet át mindaz, aki úgy dönt, elolvassa ezt a kiváló regényt.

Alternatív címek:

  • remarque a diadaliv arnyekaban

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Egy hozzászólás

  1. Hol lehet letölteni én, sehol nem látom

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*