Kezdőlap » könyvajánló » Erich Fromm – A szeretet művészete

Erich Fromm – A szeretet művészete

A könyv a szeretetet mutatja be mind elméleti és gyakorlati síkon, a szerző célja viszont nem az, hogy az olvasó e mű olvasása által azt higgye, hogy képessé vált a szeretet elsajátítására, hanem az, hogy sok hétköznapi vagy már elfeledett érzésre, cselekedetre felhívja a figyelmet.

A modern ember hibáin, hiányosságain keresztül, jól – számunkra, akik ebben a világban élünk – könnyebben érthető, emészthető a sok példa a rossz hozzáállásra, hiszen nap, mint nap szembesülünk vele vagy épp mi magunk alkalmazzuk őket. A kapitalizmus következtében elanyagiasodott világszemlélet bemutatására is nagy hangsúlyt fektet a szerző, hiszen mi mást szemléltetne a modern ember, mint a műanyag életet.

A mű alapkérdése, hogy művészet-e a szeret? Az író rámutat arra is, hogy a szeretet művészetének elsajátításához, ugyanúgy kellenek azok a feltételek, amelyek bármely más művészet tanulásához szükségesek, mely feltételekkel a modern ember nem rendelkezik. Kiderül, hogy a különböző szakmákat, mint ács, orvos és festő egy szinten taglalja a szeretet művészetével és, ha az ember, az ezek elsajátítatásához kellő időt nem tekinti feleslegesnek, a szeretet megtanulására szánt időt sem tekintheti elvesztegetettnek. Persze a mai rohanó világban, a modern ember életében, sajnos nem sűrűn kap helyet a szimpla elmélkedés, a nem profit-orientált vagy szórakozást ígérő tevékenység.

A szeretet típusait is megemlíti, mint felebaráti szeretet, anyai szeretet, szerelem, önszeretet, Istenszeretet. A legnagyobb hangsúlyt az anyai szeretet kapja, láthatjuk, hogy ez valami ősi, hiszen ez az egyetlen feltétel nélküli szeretetforma, az összes közül. Összehasonlítja a feltételekhez kötött, elvárásokkal teli apai szeretettel, amely szintén fontos szerepet játszik a gyerek egészséges fejlődésében. Konkretizálja a szeretet megnyilvánulásainak hibáit is (irracionális szeretet), gyerekkori példákkal illusztrált pszichológiai magyarázatot is kapunk, egy-kettőre, de legtöbbjüket, a szerző nem magyarázza a családi háttérrel, csak megemlíti, mint létező problémát.

Szerző: Erich Fromm Kiadó: Háttér Budapest, 2008

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Egy hozzászólás

  1. Erich Fromm – A szeretet művészete

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*