Kezdőlap » könyvajánló » Eric Berne – Sorskönyv

Eric Berne – Sorskönyv

A híres amerikai pszichiáter, Eric Berne nevéhez fűződik a tranzakció analízis megalkotása, ami nem más, mint az emberek közötti interakciók kategorizálása és funkciójának meghatározása. Egy korábbi könyvében, az Emberi játszmák című műben részletesen kifejti, hogy bizonyos interakciók során milyen tudatszinteken folyik a kommunikáció, és hogyan próbáljuk egymást manipulálni a mindennapokban. Ezért nevezi ő ezeket a kapcsolatfelvételi és kapcsolattartási módokat játszmának, hiszen mindenki saját érdekeit kívánja érvényesíteni, mindenki nyerni akar valamit a kapcsolatból.

A Sorskönyv tágabb értelemben tekint a témára és sokkal messzebbre nyúl vissza. Ebben a könyvében Berne azokra a szocializációs folyamat során belénk programozott hibás vagy negatív mintákra hívja fel a figyelmünket, amely a 6. életévünk előtt úgy belénk ivódtak, hogy azokat csak és kizárólag tudatosítás és tervezett átalakítás során vagyunk képesek újraírni. Attól függően, hogy mit hozunk a gyerekkorunkból, élhetünk ugyanolyan életet, mint szüleink, annak a pontos ellentettjét, kicsúszhat ez a sorskönyv és környezeti hatásokra átíródhat, de nem győzi hangsúlyozni az író, hogy át is tudjuk tudatosan írni azt, ha sikerül a tudattalan tartalmakat felszínre hozni.

A könyv kitér a különböző módszerekre, a pszichoterápia egyike azoknak például, de mivel viszonylag fiatal irányzatról van szó ( mindössze 56 éves ), ezért a mai napig rengeteg a kutatás és újabb és újabb módszerek kerülnek felszínre, de kivétel nélkül ennek a könyvnek a mondanivalójára alapozzák téziseiket.

Alternatív címek:

  • eric berne sorskönyv pdf

  • eric berne sorskönyv online

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*