Kezdőlap » könyvajánló » Eric Berne – Emberi játszmák

Eric Berne – Emberi játszmák

Eric Berne egy híres amerikai pszichiáter, és a tranzakcióanalízis megalkotója. Több sikeres könyv szerzője, egyike ezeknek a Sorskönyv, és ennek elődje, az Emberi játszmák című könyv. Az Emberi játszmák, a nevéből adódóan, olyan játékokra és manipulációkra hívja fel a figyelmünket, melyeket megfigyelhetünk a mindennapokban embertársaink között.

Ezeket a játszmákat kategorizálta, elemezte, megoldási javaslatot nyújtott. Házassági játszmáktól kezdve egészen az orvosi váróban előforduló szituációkat mindent górcső alá vett, és kíméletlenül megnevezte a játszmák kialakulásának tudattalan és lelki okait. Három szinten zajlik a kommunikáció az ő véleménye szerint: a Gyermek, a Felnőtt és a Szülő szintjén. Különböző szituációkban és élethelyzetekben különböző énünk kerül felszínre, attól függően, hogy milyen tudattalan tartalmat hív életre az adott helyzet vagy személy. A célunk az kellene, hogy legyen, hogy a Felnőtt kezében legyen mindig a “kontroll”, hiszen ő az, aki önálló és autonóm énként képes döntést hozni.

A Gyermeki énünk általában azokban a helyzetekben kerül felszínre, amikor valamilyen gyermekkorban elszenvedett fájdalmat piszkálnak fel a jelenben, a Szülő pedig a szocializációs folyamat során belénk ivódott helyes vagy helytelen szülői magatartásminta és példa. A könyv nem csak abban segít, hogy képesek legyünk átlátni és megérteni mások gyakran rosszindulató és érthetetlen hozzáállásást bizonyos szituációkban, de segít elemezni saját viselkedésünket is, illetve segít választ találni olyan kérdésekre, amelyeket talán még sosem mertünk feltenni magunknak.

Alternatív címek:

  • pszichologiai konyvek pdf

  • eric berne emberi játszmák pdf

  • pszichológia könyv pdf

  • ebook kontroll letöltés

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*