Kezdőlap » könyvajánló » Egy indiánregény

Egy indiánregény

A mai kor gyermekeinek ritkán jut a kezébe J.F.Cooper: Nagy Indiánkönyv című regénysorozata. Az egy kötetben összefoglalt remekművet Würtz Ádám rajzai díszítik, és teszik szemléletessé az egyes főhős alakok jellemeit. Ez a könyv remek történelmi áttekintést ad egy adott korszakról, az amerikai életről az 1740-es évektől 1800-as évek elejéig. Ezen történelmi időszak izgalmas világát lebilincselő stílussal adja nekünk Cooper, aki gyermekkora emlékeiben még ennek a világnak a hangulata élt.

Az Észak-amerikai indiánokról, a bevándorolt fehér telepesekről, valamint az angol és francia gyarmatosítók egymás elleni küzdelmeiről szól ez a kalandos könyv. A történet igazából Natty Bumppo, így hívták az indiánok, életéről szól. Vele van a legendás mohikán vezér Csingacsguk, aki a hű barátja egy életen át. Kitárul az olvasó előtt az amerikai őserdők színes világa. Cooper mesterien mutatja be a természet és az egyszerű emberi élet hangulatos világát. Az izgalmas cselekményekben, fordulatokban gazdag regényben az életükért küzdő indiánok tettei mellett a tájak leírásaiban is gyönyörködhet az olvasó.

A kötet részei időrendben, Vadölő, Az utolsó mohikán, Nyomkereső, Bőrharisnya, A préri.
Az író nem időrendi sorrendben írta az egyes regényeket. Állítólag az apja hatására, írta meg a Nagy Indiánkönyvet. A Bőrharisnya részében meg is emlékezik apjáról, akit Marmaduke Temple bíró szerepében rajzol meg előttünk.
Natty Bumppo élettörténete a mai időkben is remek olvasmány. A fiatal vadász Vadölőtől, amíg eljutunk az öreg Trapper haláláig, kirajzolódik mindenki előtt az ősvadon meghódítása, az őslakosság, az indiánok felmorzsolódása, valamint az amerikai földrészre érkező telepesekből egy új típusú fehér embertípus kialakulása is.

Egy remek olvasmány napjaink fergeteges világában, amikor a mozikban, a televízióban, nap mint nap a gátlástalan vad gyilkolás, a hamis pompa meséi, a fényűzés csábító, de ugyanakkor lélekölő epizódjai követik egymást. Ez a könyv pihentet, szórakoztat, felüdülést nyújt a maga izgalmas cselekménye ellenére.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*