Kezdőlap » könyvajánló » Ed Husain: Az iszlamista

Ed Husain: Az iszlamista

Miből tudjuk, hogy egy könyv jó-e? Miből tudhatjuk, hogy épülésünkre szolgált-e? Miből tudhatjuk, hogy a személyiségünk alakult-e általa? Ezekre a kérdésekre a válasz nagyon egyszerű: ha úgy érezzük, hogy tanultunk belőle, hogy változott a szemléletünk, hogy nyitottabbak lettünk, akkor az a könyv mindenféleképpen jó. Ha az elolvasást követően nem gondolkodtat, nem döbbent rá dolgokra, pár nap alatt felejthető a története, akkor az a könyv csak átlagos és nem kiemelkedő darab.

Az egyik legérdekesebb és legfelkavaróbb könyv, amely aktuális, modern és elgondolkodtató: Ed Husain Az iszlamista című könyve.

Az iszlamista egy memoár, amely által a szerző saját kínlódását és őrült tapasztalatait írja le. Ezek az élmények pedig akkor születtek, amikor ő fiatalon csatlakozott az iszlám fundamentalizmushoz. A fanatikushoz. A zűrzavaroshoz. A toborzóshoz. Ez a könyv nem egy általánosítás, nem egy elítélő hangnemben írt ponyvaregény. Ebben a műben bepillantást nyerhetünk valaki életébe, aki öt évig tagja volt egy szélsőséges iszlamista csoportnak, megjárta minden lépcsőfokát a csoporthoz csatlakozásnak, a családtól eltávolodásnak, a szélsőséges nézetek elsajátításának, majd az elborzadásnak és a visszatérésnek is a normális életbe. Mindezt pedig Nagy-Britanniában.

A könyv kissé lassan, vontatottan, sőt, kicsit unalmasan kezdődik. Azonban ha az olvasó erőt vesz magán és tovább halad a műben rájön, hogy Ed Husain öt éve, amelyet most elénk tár kicsit sem unalmas. Izgalmas és felkavaró azt olvasni, hogy egy fiatal fiú a nyugati országban hogyan csatlakozik a szélsőségesekhez, mi mindenen megy át, mit ad fel és mit kap érte cserébe. Érdekes azt látni, hogy hogyan szembesül a valósággal és fordul el a szélsőséges nézetektől, hogy újra normális életet élhessen.

A dolgok nem feketék és fehérek. A döntések nem mindig születnek egyértelműen, sokszor az élet hozza, hova kerülünk. Az iszlám vallás is többrétű, van jó és rossz oldala, mint minden másnak is a világon. Nem vagyunk egyformák. Ez a könyv szélesíti a látókört, megértőbbé, elfogadóbbá tesz. Ami pedig a legfontosabb: gondolkodtat.

Ajánlott a könyv minden olyan irodalmat kedvelő személynek, aki hiszi, hogy nincs csak jó vagy csak rossz, aki szeretne minél többet tudni a világról, más kultúrákról, vallási csoportokról – és mindenki másnak is, ha szeretne egy igencsak aktuális témával kapcsolatos könyvet olvasni.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*