Kezdőlap » könyvajánló » É. Horváth Krisztina: Illemtan mindenkinek

É. Horváth Krisztina: Illemtan mindenkinek

Ez a könyv nem szabálygyűjtemény és nem szigorúan betartandó előírások összefoglalása. Mondanivalójának célja kizárólag a mindennapok viselkedéskultúrájának bemutatása, lehetővé téve ennek alapvető elsajátítását. A könyv alapelve, hogy ne utasításokkal lássa el az olvasót, hanem a különböző élethelyzetekben kívánatosnak tartott magatartásra rávezesse, kényelmesebbé, kezelhetőbbé téve a konfliktusokat, vagy problémákat, de elsősorban elkerüljük ezek lehetőségét is.

A kialakult viselkedésszabályok betartása így nem válik gépiesen gyakorolt, kényszerű kötelességgé, hanem mintegy belülről jövő, barátságos magatartássá lényegül és ezzel elérjük azt, hogy társaságban mi is, mások is jól érezzük magunkat. A társadalmi érintkezés legalapvetőbb szabályait egészen korán, kisgyermekkorban kezdjük elsajátítani. Mire a gyermek óvodába, iskolába kerül, már jó néhány szabályt elsajátít, melyek segítségével könnyebben beilleszkedik a közösségbe.

Sok-sok évtizeddel ezelőtt az iskolai tantárgyak között tanítottak illemtant, sőt a tehetősebb családok külön illemtanárt fogadtak. Ma már ritkaságnak számít az olyan család, amelyben kettőnél több generáció él együtt, ennél fogva csökkent at esély arra, hogy a nagyszülők töltsék be az illemtanár szerepét. Az üres hajbókolás, az áludvariaskodás, a felvett pózok gyakorlása nemcsak értelmetlen, hanem visszatetsző is. Minden gesztus csak akkor ér valamit, ha az jó indulatú töltéssel bír, illetve mögötte őszinte jó szándék rejlik. Bár az illem, jó modor elsajátítása és gyakorlása nem kötelező és az illemszabályok megsértése nem von maga után büntetést, mégis a kultúrált viselkedés előnyeit mindannyian élvezzük, ha annak révén könnyebben elfogadnak bennünket, megkedvelnek és szívesebben veszik társaságunkat. A könyv azok számára lehet hasznos olvasmány, akik ezt belátják és egyéb lehetőségük híján saját maguk szeretnének csiszolni viselkedésükön. Irányadó gondolatokat közöl a könyv a legáltalánosabb illemszabályokról, kategóriákba foglalva őket, a köszönéstől a munkahelyi viselkedésig, az ismerkedéstől a partnerkapcsolatokig.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Egy hozzászólás

  1. Hogyan lehet olvasni a könyvet?

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*