Kezdőlap » könyvajánló » Csorba Csaba: Regélő váraink

Csorba Csaba: Regélő váraink

Csorba Csaba: Regélő váraink című könyve a Magyar Könyvklub kiadásában, 2000-ben látott napvilágot, igazi hiánypótló alkotásként.
A könyv a történelmi Magyarország 60 várát mutatja be, a róluk szóló legendákból kiindulva, majd a valós történetük összefoglalásával. A vár megnevezést használja a nyelv mindenféle erődítmény megnevezésére, a földvártól a katonai erődökig. Várainknak nagyon érdekes története van, ezeknek egyes része a mondák világába, más a történeti valósághoz tartozik, amiket időnként meglehetősen nehéz elválasztani egymástól.
A Kárpát-medencében már 4000 éve emeltek erődítményeket és ez a tendencia folytatódott végig az egész történelem során. A római uralom kezdetéig általában földvárak készültek, majd a római korban már megépültek a limest – határvonalat védő erődített táborok, őrtornyok. A kimondottan magyar várépítészet a 10. században jelent meg, majd a Szent István uralkodása alatt kialakuló közigazgatási területek – királyi vármegyék – központja egy-egy vár volt. A várakat általában az igazgatási központokon kívül a határokon, a Kárpát-medencébe vezető utak mellett épültek. Ehhez szükséges volt egy egy tömbben fekvő nagybirtok. Ezen kívül a nagyurak a családjuk részére építtetek biztonságot nyújtó lakóépületet.
Várakat általában vagy hegytetőkre, vagy folyóvíz mellé, két folyó összefolyásához építettek, hogy az ellenség nehezen tudja megközelíteni a falakat. Igyekeztek a várakat ellátni saját vízforrással, sok helyen készítettek az esetleges meneküléshez alagutakat is. Az erődítmény közepén találhatók a paloták, amik a főúri család lakóhelyeként szolgáltak. Ezek az épületek mindennek voltak mondhatók, csak kényelmesnek nem. Vastag falak, kifűthetetlen, sötét, nyirkos helyiségek, ahol a szél megtalálta a legkisebb réseket is.
Az ismert és kevésbé ismert várak legendáinak, valós történetének bemutatásával ez a könyv a történelmet szeretőkön kívül a túrázni szeretők számára is hasznos olvasmány, ahonnan ötleteket lehet meríteni a következő kirándulás célpontját illetően.

Alternatív címek:

  • pdf csorba csaba

  • csorba csaba pdf

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*