Kezdőlap » könyvajánló » Charles Dickens: Karácsonyi ének

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Dickens klasszikus regénye minden ember számára rajt tanulságot. A mű legfontosabb mondanivalója, hogy sosem késő megváltozni és az emberi jószívűség mindig elnyeri méltó jutalmát.

A regény főszereplője Ebenezer Scrooge, aki egy lelketlen, hálátlan milliomos. Minden emberben csak a rosszat látja, és a pénz az istene. Közeledik a karácsony, amit az év legszebb ünnepe, ő azonban egyenesen gyűlöli. Neki ez a szent nap semmit sem jelent, így munkásait is ugyanúgy sanyargatja, mint bármely másik nap. Karácsony éjjelén azonban egy varázslatos dolog történik: három szellem látogatja meg, és a látogatások megváltoztatják az életét.

Az első szellem visszaviszi őt a gyerekkorába, ahol újra átélheti a karácsonyok örömét. Felidézheti, mik vezettek ahhoz, hogy ilyen emberré váljon. A jelen szelleme más emberek karácsonyi szenvedéseit mutatja be: unokaöccsének, Frednek kemény élete van.

Rengeteget dolgoztatja őt Scrooge, és ráadásul még karácsony napján sem engedi haza hamarabb. A másik tragikus sorsú alkalmazottja Cratchit. Őt a sors is veri: kis fizetése mellett van egy mozgássérült fia, akinek a gyógykezeltetését nem engedheti meg magának, így a fiú élete jelentősen lerövidült. A harmadik szellem a jövőbe kalauzolja el főhősünket: azokba az időkbe, amikor meghal. Senki sem siratja, nem sajnálják, és még a temetésére sem mennek el.

Neve egyszerűen a feledés homályába vész. Ettől  Scrooge nagyon megretten, és rájön, hogy az eddigi élete mennyire súlytalan és rideg volt. Változásra szánja el magát: jobban kezd törődni az emberekkel, kifizeti Cratchit fiának, Tomnak a gyógykezeléseit és az emberek szép lassan elkezdik őt megkedvelni, egyre több barátra tesz szert.
A mű az emberi értékek fontosságát hangsúlyozza és a második esély fontosságát.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*