Kezdőlap » könyvajánló » Cartographia – Földrajzi Világatlasz

Cartographia – Földrajzi Világatlasz

A Cartographia kiadó jelentette meg 2006-ban ezt az ízléses, szép borítóval ellátott, keménykötésű, 465 oldalas világatlaszt, mely a borító tanúsága szerint a legrészletesebb magyar nyelvű térképeket tartalmazza. A könyv nem csupán térképek gyűjteménye, de a Föld jelenlegi népességeloszlásának, országainak és államainak általános adatait is bemutatja.

Az atlasz négy jól elkülöníthető részre oszlik. Először a Föld minden területéről mutat be részletes térképeket, kiindulva Magyarország megyéiről, majd a Kárpát-medence, és a környező országok, Kelet, Nyugat, Észak és Dél Európa országairól, végül egész Európáról egyben. Ugyanígy felosztva a többi kontinens országai is megtalálhatóak benne. A földrajzi térképek domborzati színkóddal vannak ellátva, még a sarkvidékek térképei is. Domborzati térképek után országonkénti felosztást is találhatunk, minden országot más színnel jelölve.

A második részben rövid bemutatást kapunk a Föld bolygó éghajlatáról, széljárásról, a lemeztektonikáról, végül a Naprendszer bolygóit is bemutatja egyenként. Ezután a földön élő népcsoportok demográfiai eloszlását mutatja be táblázatokkal és grafikonokkal, valamint a nyelvjárások eloszlását.

Az atlasz harmadik fejezete sorra bemutatja a jelenleg a Földön létező összes ország pontos elhelyezkedését, földrajzi koordinátáit, pontos területadatokat és a fővárosa jellemzését. Az államformáját, jelenleg érvényes fizetőeszközét, nemzeti zászlóval, népesség adatokkal, vallási és nyelvjárási adatokkal. Rövid történelmi, természetföldrajzi és gazdasági jellemzést is kapunk az adatok mellé.

Végül a negyedik részben táblázatokban és listákban szerepeltetik a Föld legfontosabb fizikai mértékegységeit, az azok közötti átváltási arányt, a Földrajzi nevek és fontos kifejezések listáját a Föld összes nyelvén, valamint a több, mint 100.000 címszavas tárgymutatót.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*