Kezdőlap » könyvajánló » A Hobbit

A Hobbit

J. R. R. Tolkien nagysikerű Középfölde eposzának első felvonása a Zsákos Bilbó kalandjait elmesélő Hobbit (vagy korábbi magyar fordításban: A Babó) Az 1937-ben megjelent gyerekmese az egész világgal megismertette a Tolkien professzor által megálmodott fantáziavilágot, melynek élőlényeit az óskandináv, germán és kelta mítoszok ihlették.

A történet szerint a végtelenül hétköznapi, és mondhatni unalmas falusi életét élő hobbit, Zsákos Bilbó ajtaján váratlanul bekopog Szürke Gandalf, a mágus és megpróbálja rávenni, hogy adja fel addig megszokott életét, és kísérje el őt egy kalandra 13 törp társaságában messze keletre, ahol a törpök otthona fekszik. Hosszas egyezkedés után végül Bilbó kötélnek áll, és velük tart. Kitűzött küldetési céljuk, hogy megszabaduljanak Smaugtól, a sárkánytól, ki elorozta a törpök kincsét és otthonát. Bilbó megszokott, tanyasi életmódja miatt sok bírálat éri a törpök részéről és rengeteg konfliktus alakul ki emiatt, de végül mindig Bilbó lesz az, aki megmenti az egész társaságot a bajból. A könyv végére a főszereplők hatalmas jellemváltozáson mennek keresztül, Bilbó igazi harcossá érik, a törpök vezére, Tölgypajzsos Thorin pedig büszke királyból elvakult, kapzsi zsarnok lesz. A történet végére a hegy mélyében lévő kincshalom miatt háború törik ki Középfölde népei között, mely mindenki számára nagy veszteségekkel zárul.

Tolkien rengeteg verset, és éneket, térképet és illusztrációt mellékel a könyv szövegéhez. Ezt a Douglas A. Anderson által kiegészített változat egy magasabb szintre emeli rengeteg háttér információval és kiegészítő magyarázattal. A könyv rengeteg kiadást és változatot ért meg, mégis ez, a 4950 ft-os zöld, keményfedelű változat adja át teljesen azt a világot, amit Tolkien el akart mesélni.

A Peter Jackson rendező által készített Hobbit trilógia befejező része néhány hónap múlva kerül a mozikba, érdemes hozzátenni a könyv élményéhez.

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*