Kezdőlap » könyvajánló » A Gyűrűk Ura

A Gyűrűk Ura

A Gyűrűk Ura volt az a könyv, mely a megjelenésétől számított 60 év alatt forradalmasította a fantasy világát, számtalan egyéb műnek adott inspirációt, a 90-es évektől kezdve a számítógépes játékok témái is ebből a könyvből merítettek ötletet. 2001-től kezdve a Peter Jackson által rendezett filmfeldolgozás történelmet írt, a trilógiát összesen 17 oscar díjjal jutalmazták. Mindezek az eredmények a szerző, Tolkien életművét is elismerik. A Gyűrűk Ura a második olyan könyv (a Biblia után), amit a világ legtöbb nyelvére lefordítottak és világszerte több millió rajongója van. Magyarországon is az évek folyamán számtalan kiadásban és borítótervvel jelent meg, az Európa könyvkiadó támogatásával.

Sikerét talán a végletekig részletesen kitalált világának köszönheti. Tolkien professzor nem csak a történetet és a szereplők jellemét és hátterét, hanem a Középföldén, egy mítikus, kora középkori Európában élő világ teljes bemutatását adja át nekünk. A különböző népcsoportok, emberek, tündék, törpök, hobbitok, orkok társadalmát, építészetét, művészetét és nyelvét, az uralkodóházak évezredekig visszamenő családfáját, sőt történelmét is mellékelte az alaptörténethez. Emiatt érezhetjük a könyv olvasása alatt, hogy megtörtént, igaz történetet olvasunk. A könyv története nem csak a megszokott, jó és a gonosz harcáról szól, de történelmi analógiát is felfedezhetünk, ha figyelembe vesszük keletkezésének idejét. Tolkien az 1940-es, 50-es években írta a könyvet, éppen amikor a második világháború eseményei zajlottak a világon. Így nem nehéz párhuzamot felfedezni Szauron, a sötét úr világelnyomási törekvései, az ellene egymással szövetkező, különböző történelmi hátterű népcsoportok és a német harmadik birodalom, vezetője Adolf Hitler és az ellene szövetkező európai és amerikai népek között.

A történetben számtalan természetfeletti dolog történik, szereplői is az ógermán, óskandináv és kelta mítoszokban élő mesebeli lények mintájára születtek, mivel Tolkien kedvenc irodalmi témája volt az észak európai mitológia. A történethez rengeteg térkép, rajz és ábra készült, sokat maga Tolkien készített. Az 1600 oldalas művet nem sokkal kiadása előtt három külön kötetre bontották, hogy az olvasó számára könnyen fogyaszthatóbb legyen.

Alternatív címek:

  • gyürük ura könyv

  • gyűrűk ura pdf letöltés

CSAK KLUBTAGOKNAK!

Ez a tartalom csak klubtagoknak elérhető! Szeretnél te is klubtag lenni ingyenesen?

Tagként hozzáférhetsz:LETÖLTÉSEKHEZ, E-BOOK-okhoz, PDF-ekhez, TORRENTEKHEZ

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*